Skott eller stickling?

Chloe

Hej

Den första frågan: vad är det för skillnad på skott och stickling?

Sen undrar jag hur jag ska göra för att ta skott eller stickling från min mycket gamla, illa skött paraplyaralia? Den ser ut som ett Y, ganska hög och inga blad utom i toppen, alltså två toppar om du förstår hur jag menar. Problemet är att den stackarn för första gången på, tror jag på 20 år, började blomma i båda topparna, luktade väldigt gott. Jag klippte helt sonika av en bit på båda topparna, vilket jag förstod senare kanske gör att jag inte kan få någon ny blomma av den. Ser hopplöst ut, va?

Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar Chloe

Odla Svarar: 

Hej

Det är samma sak, skott och stickling. Det brukar dock pratas om skott när det gäller blomskott på inneväxter som pelargoner och liknande. Oftast säger man stickling när man menar en vedartad växt, som en stickling från en buske. Men gränsen är flytande, du kan säga vilket som.

Om du redan har klippt topparna på din paraplyaralia så ha dem i vatten tills de får rötter. Alternativt kan du också pröva att plantera direkt i jord och dra en hålad plastpåse över, hålla varm och fuktig men inte blöt.

Moderplantan, din gamla paraplyaralia, kan du byta jord på och låta vara kvar, den kanske kommer med nya skott så småningom.

Med vänlig hälsning Sylvia