Skott av rosor

Roland

Går det att ta ett skott av en ros, i detta fall en Superstar, och om det går, hur skall man gå tillväga i så fall?

Med vänliga hälsningar Roland

Odla Svarar: 

Hej

Det går bra att sätta sticklingar av rosor, till och med från snittrosor, från försommaren fram till mitten av augusti, det vill säga innan det blir för kallt ute, så att den hinner rota sig. Eller så kan du ha krukan inne i vanlig rumstemperatur, ljust men inte i direkt sol.

Ta ett toppskott med tre blad, klipp bort blomman över det översta bladet. Låt de två översta bladen sitta kvar, ta bort det tredje försiktigt, utan att rosstjälken tar skada. Skär sedan av stjälken några millimeter under det bladfästet med en vass kniv.

Ta en blomkruka, 10–12 centimeter i diameter, och lägg cirka 3 centimeter lager vanlig blomjord underst och fyll den sedan med sand ända upp. Sätt ner rossticklingen djupt intill krukkanten, men inte så djupt att den når ner i jorden. Du kan ha flera sticklingar i samma kruka utmed kanterna. Vattna igenom noga med ljummet vatten. Se till att sanden aldrig torkar ut.

Ta sedan en plastpåse över rossticklingarna och gör några småhål på påsen, men lufta sticklingarna då och då och ta senare bort påsen när rosen fått rötter.

Sticklingarna får rötter inom några veckor och kan sedan planteras i egna krukor med blomjord.

Med vänlig hälsning Sylvia