Skötselråd vinranka

Nicolina

För ett par år sen köpte mina föräldrar två vinrankor på sin semester i Moseldalen. Den ena vinrankan dog redan första året hemma hos oss, men en finns kvar och tog äntligen lite fart förra sommaren men stannade sen av efter att ha växt bra under första halvan. Den är väl drygt 2 m hög i dagsläget och har hittills inte gett några vindruvor.

Vinrankan är aldrig beskärd och är i nuläget planterad i en stor keramikkruka som rymmer uppskattningsvis ca 20 liter. Vinrankan är boende i vårt inglasade uterum och klättrar uppför en av de bärande stolparna och tanken är att den ska vidare ut över taket. Placeringen är mitt i rummet så några solstrålar är väl allt som når, i övrigt så lyser solen rakt på uterummet hela dagen och med stora fönster når mycket ljus in i hela rummet och det blir mycket varmt. Varje vinter har den stått kvar i uterummet som inte är isolerat och gör så även i år.

Hur bör vi går vidare med vinrankan i år så att den kan fortsätta växa och må bra, samt att vi längtar efter våra första egna vindruvor?

Vi bor i Stockholm.

/Nicolina

Odla Svarar: 

Hej

En vinranka är näringskrävande, så ni behöver gödselvattna er vinranka flera gånger under sommaren så att den sätter fart. En större kruka kommer ni också att behöva så småningom men än så länge kanske det räcker med 20-liters krukan.

Du bör också tänka på att i en kruka är rötterna mycket mer utsatta mot kyla än om vinrankan skulle vara planterad i jorden, så du bör skydda krukan med tjocka lager frigolit eller motsvarande under vintern för att rötterna inte ska frysa och hämma tillväxten.

När det kommer till beskärningen så finns det bra instruktioner om hur du formar till vinrankan, läs mer här: Vindruvor. Som det framgår av artikeln så ska vinrankor inte beskäras nu på våren för då blöder de, men en så kallad sommarbeskärning eller pincering av unga skott under sommaren som behöver kortas in kan utföras. Huvudbeskärningen gör du på hösten, november-december. Läs mer om sådan beskärning här: Sommarbeskär vinrankan!

Med vänlig hälsning Sylvia