Skötselråd syrener

Annika

Det blir endast få blommor på våra syrenbuskar. Hur sköter man syrener bäst?

Med vänlig hälsning Annika

Odla Svarar: 

Hej

Är syrenerna gamla och dåligt skötta eller är de nyplanterade?

Syrener kan planteras i de flesta trädgårdsjordar som inte är extrema på något sätt. De trivs dock bäst om jorden är närings- och humusrik och gärna något lerhaltig. Soligt läge ger rikast blomning men även halvskugga fungerar. Gödsla syrenerna på våren med lite blåkorn eller liknande fullgödsel. Är det dålig, gammal jord syrenerna växer i så tillför kraftig kompostjord eller välbrunnen stallgödsel.

De vissnade blomklasarna skärs bort direkt efter blomningen, för om de tillåts bilda frö så stjäl de kraft från nästa års blomning.

Under vintern gallras rotskott och svaga och skadade skott ut.

Har du äldre, dåligt skötta syrenbuskar, kan du föryngra dem genom att glesa ut dem successivt under några år. Det gör du genom att skära bort de äldsta och risigaste grenarna först, nästa år tar du några till och tillåter några nya rotskott att växa upp istället. Fortsätt så tills du har förnyat busken eller buskarna.

Om du istället mejar ner hela busken, alltså dina syrener, på en gång, resulterar det i en mycket kraftig rotskottsbildning som ändå måste glesas och du får vänta längre på blomningen.

Med vänlig hälsning Sylvia