Skötselråd skimmia 'Rubella'

Annette

Hej

Har en Skimmia 'Rubella',´som jag köpte nyligen, och nu vet jag inte om jag kan ha den inomhus. Flera har sagt mig att den skall klara att stå ute, men nu med -15 låter som ganska kylslaget?

Kan jag samplantera den med några hyacinter t ex och ha den inne, ljust eller en bit in i rummet och mycket eller lite vatten?

Mycket tacksam för svar, en vacker blomma som jag hoppas kunna plantera ut i vår, eller?

Tackar på förhand.

/Annette

Odla Svarar: 

Hej

Egentligen är Skimmia en uteväxt men tyvärr dåligt härdig, klarar sig i zon 1 och välskyddad eventuellt i zon 2. Man kan inte plantera skimmian ute sent på hösten då den inte hinner rota sig, utan man får försöka klara den till våren.

Skimmian tycker inte heller att stå för varmt inomhus i den torra inneluften, då torkar bladen. Placera din skimmia svalt men frostfritt, gärna med hyacinter som också gillar svalt.

Tyvärr kan skimmian redan ha tagit skada om den står ute i -15 grader. Att flytta in den till rumsvärmen helt plötsligt kan ta död på den direkt, den blir chockad av temperaturförändringen, så flytta in skimmian i ett utrymme som håller cirka 0-2 grader och, sedan den tinat upp, till cirka +10 grader och ljust. Vattna lagom men inte överdrivet.

Med vänlig hälsning Sylvia