Skötselråd rosemandelträd

Kerstin

Kan man planterat ett rosenmandelträd i stor kruka efter köp, eller skall den först växa till sig i en liten och sen planteras om till större kruka eller skall den planteras ner i marken? Min man fick ett i present den 4 maj men den har inga blommor.

/Kerstin

Odla Svarar: 

Hej

Rosenmandel, Prunus triloba, är härdig till zon 4(5) och bildar ett litet, sirligt träd som översållas av dubbla, rosa blommor tidigt på våren. Rosenmandel trivs bäst i lucker, närings- och kalkrik jord gärna i trädgården på en solig plats, den är fin som solitär. Den kan förstås också stå i en stor kruka.

Grenar på rosenmandelträdet som har burit blommor ska klippas efter blomningen, då trädet annars lätt drabbas av blom- och grentorka, Monilia laxa, en svamp som angriper blommorna och sedan vandrar inåt i grenen som torkar och dör. Klipp direkt efter blomningen på våren för att begränsa smittospridningen. Korta in de grenar som har blommat till 2-3 ögon, cirka en decimeter in på frisk ved. Lägg inte i komposten utan bränn eventuella torra skott som finns.

Med vänlig hälsning Sylvia