Skötselråd rain lilies

Michael

Vad vet du om rain lilies, regnlilja?

Hur gör man vid sådd?

Ska fröna blötläggas innan sådd?

Hur djupt ska fröna planteras och vilken jord ska man använda?

Fungerar det att ha den i Sverige? Ska den övervintras svalt?

Jag har fått massor av frön av denna, så jag vill gärna prova att så dem.

/Michael

Odla Svarar: 

Hej

Det är Habranthus robustus, (skär) väpnarlilja på svenska, (den hette förr Zephyranthes robustus), som brukar kallas rain lilies.

Väpnarliljan odlas vanligen som krukväxt hos oss då den inte klarar våra vintrar ute. Du kan dock ha krukan ute i sol under sommaren, väpnarliljan blommar ju under sommaren. Sedan vissnar den ner framåt hösten och lökarna förvaras torrt, svalt och ljust under vintern. Enklast är alltså att odla i kruka och ta in hela krukan helt enkelt.

Väpnarliljor är lökväxter så det vanliga är att vi " vanliga" planterar dem först när de har bildat en rejäl lök, men visst kan du så fröna nu när du har sådana. Det tar dock många år innan de frösådda väpnarliljorna blommar, de måste som sagt först bilda en rejäl lök.

Gör såhär med dina väpnarliljefrön:

Är fröna “gamla” kan du pröva att ha dem över natten i ljummet vatten. Ta sedan en kruka och sandig såjord, så fröna och täck med ett lager sand eller vermikulit. Ställ varmt och vänta.

Väpnarliljeplantorna ser ut som gräs i början, men de växer till sig så småningom. Börja gödselvattna med svag gödselvatten när de är några centimeter höga. Skola om när plantorna är stora nog att hanteras och har en pyttelök.

Med vänlig hälsning Sylvia