Skötselråd pyramidazalea

Ulf

Hej

En av döttrarna förärade mig en pyramidazalea vid advent. Den blommar fortfarande, men börjar tackla av. Eftersom det är en otroligt vacker växt, skulle jag vilja ha kvar den och försöka få den att blomma om. Den är väldigt stor och står i en stor ytterkruka och får en dos vatten i ytterkrukan varje dag. Den verkar trivas.

Frågan är vad jag ska göra när den blommat över. Ska den ha det svalare? Gödning? Omplantering?

Dessutom undrar jag om det funkar att ta sticklingar? I så fall när?

/Ulf

Odla Svarar: 

Hej

Dessa azaleor är kanske inte pyramider från början utan man har tålmodigt klippt dem under flera år för att få fram formen, så efter blomningen kanske du också får ta till saxen för att behålla formen. Pröva då gärna att sticka några azaleasticklingar i sand/torvblandning och ta på en plastpåse med andningshål.

När din azalea har blommat färdigt bör den eventuellt planteras om ifall den står i en för liten kruka. Använd rododendronjord till omplantering. Azalean bör sedan stå svalt, 10-15 grader och ljust. Den kan stå ute under sommaren efter en noggrann avhärdning, dock inte i full solgass, fast dessa sorter är oftast inte vinterhärdiga hos oss, så du får ta in den igen innan frosten kommer och förvara svalt och ljust och hålla den lätt fuktig.

Du kanske kan läsa lite här i ett foruminlägg om dessa azaleor: pyramidazalea

Med vänlig hälsning Sylvia