Skötselråd nysatt tujahäck

Mikael

Hej Sylvia

Jag har några frågor om Thuja 'Brabant' som jag hoppas att du kan svara på:

  1. Vilken typ av gödsel är bäst för Thuja Brabant?

  2. Vad tycker du är bäst för en nysatt Brabanthäck när det gäller bevattningen; ovanpåliggande bevattningsslang (Micro drip), nedgrävt bevattningsslang (Micro drip) eller att man vattnar för hand med trädgårdsslang? I mitt fall kommer häcken att bestå av 120 plantor.

  3. Vi bor i Kullavik, sydväst om Göteborg nära havet och jag skall plantera häcken nu i helgen, hur ofta och hur mycket anser du att häcken skall vattnas när man bor som vi gör? Antal liter per planta och antal ggr i veckan?

  4. Hur många säsonger tycker du att man skall vattna?

  5. Kan man vattna en Brabant för mycket i etableringsfasen?

Hoppas att du har svar på mina frågor.

Tack på förhand!

Mvh Mikael

Odla Svarar: 

Hej

  1. I vår behöver du inte gödsla de nysatta tujaplantorna, men vid midsommartid och nästa vår kan du gödsla. För tujorna är det ingen skillnad om ifall du använder naturlig gödning eller konstgödning, men naturgödsel typ kogödsel har den fördelen att den även förbättrar jordstrukturen om det behövs.

Du kan alltså gödsla tujahäcken på våren till exempel med kogödsel eller Algomin Trädgårdsgödsel. Sprid en tunn sträng, cirka 1 matsked per meter, på vardera sidan av häcken i droppkanten av grenarna, och mylla ner.

För att behålla lystern på bladen vill vintergröna häckar gärna ha en gödselgiva till under sommarmånaderna. Använd till exempel Algomin Professional Garden och gör som ovan, men nu behöver du inte mylla ner gödseln.

  1. Det är egentligen sak samma vad du vattnar med, bara du vattnar. Det är nämligen jätteviktigt att den nysatta tujahäcken inte torkar ut. När ni nu ändå ska nyplantera så är kanske det enklaste för er att använda ett automatisk bevattningssystem, så ni inte behöver passa vattningen sedan. Det går lika bra med ovanpåliggande som nedgrävt slang, även om den senare är snyggare.

  2. Ni har väl salta vindar från havet så ni får vattna era tujaplantor nästan dagligen i början om det inte regnar rejält. Någon exakt mängd kan jag inte ge, men känn efter på jorden så att den är fuktig men inte blöt.

  3. Ni får vattna under 3-4 år minst, alltså tills tujahäcken har fått så pass djupa rötter att den kan hämta vatten från djupare jordlager. Om det skulle blir en torr, solig sommar så skadar det inte att fortsätta vattna även efter det.

  4. Ja, man kan övervattna tuja. Jorden ska kännas fuktig men inte blöt.

Med vänlig hälsning Sylvia