Skötselråd 'Lofos Wine Red'

Karin

Köpte en Lofos i ampel häromdagen. Nu undrar jag lite om den. Har sökt efter info, men hittar tyvärr inget om den. Mer än att den verkar vara en nyhet. Vart kommer den ifrån från början?

Skötsel?

Är det något jag kan övervintra, i så fall hur och vart? Eller är det en sådan som man kan ta frön ifrån och driva upp varje år?

Med vänlig hälsning
Karin

Odla Svarar: 

Hej

Slingerväxter med detta utseende var mycket sammanblandade tidigare och en uppsjö av olika namn på samma växt användes. Asarina, Lophospermum och Mayrandya är nära släkt, nästan identiska, jag kan inte se någon större skillnad.

Numera lär de dock vara delade i två släkten: Asarina procumbens(tidigare Mayrandya) = varggap och Lophospermum erubescens = lejongapsranka.

Lophospermum erubescens med sortnamnet 'Lofos Wine Red' (= lär vara synonym med 'Victoria Falls') är nog det du har köpt.

Den har funnits några år med det tidigare namnet och med sortnamnet 'Victoria Falls'. Kommer från Mexiko. Den är en klättrande flerårig ört till halvbuske, knölväxt, ofta odlad som ettårig, men ska gå att övervintra frostfritt och ljust, om man vattnar då och då. Det går ju också att driva upp den från frö varje vår eller köpa nya plantor på våren, finns ganska allmänt till salu.

Vattna så den aldrig torkar, ge flytande växtnäring cirka 1 gång per vecka.

Med vänlig hälsning Sylvia