Skötselråd kurilerkörsbär

Jenny

Hej

Jag har nyligen köpt ett Prunus kurilensis 'Ruby' i trädform, tyvärr på lite impuls. Jag läste på lite om det och såg att det kan bli upp mot 4 m högt och att kronan brer ut sig.

Det får absolut plats på tomten men vill gärna inte att det ska ta över så undrar om man kan göra någonting för att det inte blir så fruktansvärt stort?

Just nu har jag den i kruka som jag ställer ut på dagen och tar in under natten eftersom det är frostrisk, men hur mycket ska jag vattna och ska den ha någon extra växtnäring?

Hur trivs den bäst ute sen? Jag bor i zon 3 och tyvärr väldigt mossig mark och misstänker att det är blålera men är osäker.

Det blir många frågor, jag hoppas du kan hjälpa mig eftersom jag gärna vill sätta ut den sen.

Mvh Jenny

Odla Svarar: 

Hej

Prunus nipponica var. kurilensis 'Ruby' är ett mycket vackert kurilerkörsbär som blommar tidigt på våren. Ofta säljs kurilerkörsbär i buskform som inte blir så stora, men du har visst köpt ditt i trädform? Som tur är så är kurilerkörsbär långsamväxande, så den växer nog inte er ut ur gården så snart. Ni kan också styra växten genom att klippa den, men i så fall måste den klippas på sensommaren, under JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september.

Plantera ditt kurilerkörsbär i normal trädgårdsjord med god mullhalt. Din jord får gärna blandas med torv och sand om den är lerig. Plantera gärna trädet i söderläge, men vänta tills frostnätterna är förbi.

Med vänlig hälsning Sylvia