Skötselråd julkaktus

Kirsti

En väninna har en gammal julkaktus som är stor och grann. Plötsligt har den fått mögelfläckar och något klibb på bladen. Hon har den i en stor kruka och säger att vattnet har fått ligga kvar på fatet efter bevattningen.

Kan den ha fått någon skadedjur som avger klibbet och har hon kanske vattnat för mycket?

Hon hade ställt ut blomman på uteplatsen och säger att det som var klibbigt nu plötsligt är borta! Kan regnet ha tvättat bort det?

Vad kan det vara för fel på kaktusen, har du några råd om skötseln? Skall den bevattnas nerifrån eller direkt i krukan? Kan man ta skott och hur gör man?

/Kirsti

Odla Svarar: 

Hej

Julkaktusen har nog blivit vattnad för mycket. Det ska absolut inte ligga något vatten på fatet efter bevattningen!

Julkaktusar behöver inte särskilt mycket vatten men bör inte heller torka ut helt. Genomvattna julkaktusen rejält med kalkfritt vatten och låt den sedan torka upp mellan vattningarna. Låt den dock aldrig stå torr någon längre tid. Jordytan ska dock kännas torr innan julkaktusen vattnas igen.

När julkaktusen blommar i november-december behöver den dock lite mer vatten igen, då behöver den regelbunden vattning. Den ska dock inte gödslas under blomningen, då kan knopparna falla av.

Själv vattnar jag ungefär en gång per vecka under våren och sommaren, mer sällan under vintertid. Jag har mina julkaktusar ute under sommaren, hängande i sina amplar i trädet, den är ju en epifytisk växt från djungeln i Sydamerika. Då sköter regnet vattningen för det mesta. Men ampeln ska vara en så kallad korgampel så att överflödsvattnet kan rinna av direkt.

Med vänlig hälsning Sylvia