Skötselråd hortensia "Twist and Shout"

Eva-Maria

Hej

Jag fick i fjol våras en 'Twist and Shout'-hortensia. Hade den ute i en stor lerkruka. Den blommade aldrig, fick inte ens knoppar. Jag har förvarat den svalt och frostfritt i vinter, och nu bryter den, men bara på nedre delen av plantan. De övre delarna ser torra och döda ut. Finns en chans att den blommar i sommar?

Med vänlig hälsning
Eva-Maria

Odla Svarar: 

Hej

Trädgårdshortensia, Hydrangea macrophylla, är den art som vi oftast hittar som krukväxter i handeln, så även din planta 'Twist and Shout'.

Det finns massor med namnsorter av trädgårdshortensia och gemensamt för dessa är att det är storblommiga, färgglada småbuskar som visserligen kan klara vintern i södra Sverige upp till zon 3 i vissa fall, men sällan eller aldrig hinner utveckla blommor. I sydligare nejder kan de däremot bli upp till 2 meter höga, fantastiska buskar. Därför misstänker jag att även denna trädgårdshortensian är en så pass senblommande sort att den inte ens hann göra knoppar.

Om du har din hortensia i ett uterum eller liknande, där den kan börja bryta redan nu på våren och hinner utveckla blad, så är chansen större att den kan hinna blomma. Hortensian blommar på de nya skott som kommer under sommaren, så gödsla och vattna din hortensia nu under våren och vid behov ge den också ny, kalkfri jord.

Om de övre delarna ser torra och döda ut och inte bryter, så bryt en gren och kolla hur det ser ut. Är den torr så kan du klippa ner dem alla till de delarna som lever.

Med vänlig hälsning Sylvia