Skötselråd frösådda jordgubbar

Mirella

Hej

Jag har planterat jordgubbar just idag (frön alltså, eftersom de ska förodlas) men min fråga och fundering är: hur ska jag göra för att få bra plantor?

Läste någonstans att man ska ta bort alla blommor första året för att få bra tillväxt nästa år med mycket bär. Sen undrar jag även hur det funkar efter sommaren, vad gör man med plantan då?

Vi ska ha våra utomhus.

Med vänlig hälsning Mirella

Odla Svarar: 

Hej

Nu får du förstås vänta på att jordgubbsfröna ska gro, och när jordgubbsplantorna är stora nog att handskas med skolar du om dem i kraftigare jord, till exempel bra blomjord. Du kan läsa mer om omskolning här: Omskolning

Ha sedan jordgubbsplantorna ljust och svalt inomhus tills det börjar vara varmt nog på våren för att börja avhärda dem för livet ute. Läs mer här om att avhärda.

På sommaren kan du sedan plantera ut dina jordgubbsplantor i en väl bearbetad, mullrik och väldränerad jord och sköta om dem väl. Du kan plocka bort blommorna första året så att jordgubbsplantorna får kraft att bilda rötter och blad.

På hösten kan du klippa bort en del av bladen och ösa torra löv som skydd till jordgubbsplantorna. Du kan också lägga på lite granris som håller löven på plats som skydd.

Nästa vår, när värmen har kommit, tar du bort skyddet, gödslar jordgubbsplantorna med bärgödsel och odlar vidare.

Med vänlig hälsning Sylvia