Skötselråd fikonträd

Monica

Hej Sylvia.

Jag köpte ett pyttelitet fikonträd ('Brown Turkey') förra året. Det var det enda de hade så jag tänkte att jag prövar, det hade bara 3 små blad längst ned, sedan var det en kal pinne över bladen på ca 3 dm. Så jag klippte den en bit ovanför bladen utan att egentligen veta hur jag skulle göra. Den fick stå på min altan hela sommaren och blev jättefint, ca 70 cm, med stora fina blad och 3 grenar och små ärtor vid bladen som jag antog var början till fikon.

När den tappade bladen så ställde jag in den i garaget, den har inte fått vatten på hela vintern. Men när jag kom den 20 februari så hade mina små ärtor blivit större och var nu pyttesmå fikon, och det hade börjat bli lite grönt i toppen på grenarna. Ett fikonträd har varit min dröm i flera år.

Så nu undrar jag: skall jag börja vattna den, och hur ofta i så fall? Tror du de små fikonen kommer att ramla av?

När brukar man kunna ställa ut dem och ska de stå i solljus eller skugga från början?

Mycket frågor blev det, vore jätteglad för ett svar.

Med vänlig hälsning från en som inte kan ett dugg om växter.

/Guie

Odla Svarar: 

Hej

Ditt lilla fikonträd ser jättefint ut! Det är verkligen nybörjartur, eller kanske är du född med än så länge dolda gröna fingrar?

Nu behöver fikonträdet en slurk vatten snarast, det får inte torka ut. Det behöver också ljus nu när det har både blad och fikon, så ha det så ljust du kan i garaget. Vattna sedan fikonträdet med jämna mellanrum cirka en gång i veckan, men inte så mycket åt gången.

Du får vänta med att ta ut fikonträdet tills nattfrosten är förbi. Du kan dock ta ut det på dagarna en stund om det är plusgrader, men ställ det inte kallare än det står i garaget. Sol ska fikonträdet inte ha i början så du kan täcka det med en tunn, vit skyddsväv (finns i trädgårdsbutiker) tills det har vant sig vid solen. Det brukar ta 1-2 veckor. När frostrisken är förbi så kan ditt fikonträd stå ute dygnet runt, varmt och vindskyddat.

Med vänlig hälsning Sylvia