Skötselråd fikonträd

Micke

Hej Sylvia

Köpte mitt första fikonträd idag, så jag skulle behöva lite startråd kring hur jag bäst tar hand om det. Tanken är att det ska stå inomhus och sen kan jag ta ut det i trädgården när det blir lite varmare. Men hur ofta ska jag vattna det och ska man tillsätta någon extra energikick? Det finns redan två lite större gröna fikon på trädet.

Vill ju att det ska växa ut och blir lite stort så snabbt som möjligt.

/Micke

Odla Svarar: 

Hej

Grattis till din nya fikonträd!

Du bör börja med att plantera om ditt fikonträd i en lite större kruka. Kanske i en vanlig terrakottakruka, det passar ju i den medelhavsstil som fikon representerar. Låt i så fall krukan ligga i vatten några timmar och suga vatten först. Plantera fikonträdet i medelhavsjord alternativt citrusjord eller liknande porös, lerhaltig jord.

Placera ditt fikonträd svalt men mycket ljust, inga gassande element i närheten! Håll ditt fikonträd lätt fuktigt men inte blött. 3-4 veckor efter omplanteringen kan du börja ge fikonträdet svaga givor av växtnäring. Även citrusnäring passar fikonträdet..

När det blir dags att ta ut ditt fikonträd, börja med att vänja det sakta vid utelivet: först några timmar i halvskugga, ta in över natten igen. Öka tiden allt eftersom och flytta ditt fikonträd allt soligare tills det kan stå ute hela tiden efter att faran för nattfrost är förbi, någon gång i maj-juni beroende på var du bor någonstans.

Hantera ditt fikonträd varsamt så att inte fikonen ramlar av, vänd helst inte plantan så att frukterna vrider sig efter solen.

Med vänlig hälsning Sylvia