Skötselråd cederträd??

Helen Bolin

Hej, har köpt ett cederträd som nu är så populära att ha till jul. Min fråga är hur jag nu sköter detta träd framöver. Hälsningar Helen

Odla Svarar: 

Visserligen finns det ett antal atlascedrar, Cedrus atlantica "Glauca, och även himalayacedrar, Cedrus deodora, och libanoncedrar, Cedrus libani, planterade i trädgårdar i södra Sverige, t.ex. i Malmö, men alla är inte särskilt härdiga och långlivade. Atlascedrarna i Malmö har dock klarar sig sedan 70-talet. Jag vet inte vad det står i lappen till cedern du har köpt, d v s vilken av dessa den är. Kolla!

För att klara din ceder till våren: Om vädret är som det är just nu, fuktigt och varmt utan frost, så klarar den sig ute. Så ta en stor, gärna isoler-kruka (se t.ex. här: Lindesbergskrukan med näringsrik, väldränerad jord och ha cedern i ett varmt, vindskyddat ställe under den frostfria tiden. Inför värsta vinterkylan som kanske kommer senare under vintern kan du ta in den i ett ljust förråd e.d. som håller nollan. Glöm inte att vattna! Blir det plusgrader ute under vintern så kan den komma ut då och då för att få friskt luft, men ta in igen om frost hotar.

Bor du i zon 1 kan du på våren plantera ut den, då får den en hel sommar att rota sig. Plantera den på ett varmt och vindskyddat ställe. Täck marken väl med torra löv och granruskor inför första vintern ute och skydda kronan mot tidig vårsol med solskyddsväv. Och hoppas på att det blir en mild vinter igen.

Eller så kan du fortsätta att odla den i krukan, med krukbyte allteftersom den växer.

Lycka till! Sylvia