Skötselråd bambu 'Tiny'

Jan

Vill ha upplysning ang Fargesia murielae 'Tiny'. Vad för jordmån, bäst klimat, tänker plantera nära havet i Trelleborg. Går det? Blåser mycket!

Andra upplysningar ang växten och plantering önskvärd.

/Jan

Odla Svarar: 

Hej!

Den ganska lågväxande bergbambun, Fargesia murielae, 'Tiny' bildar många skott och blir cirka 1,5 - 2 meter hög. Den har en snygg, mörkgrön färg.

På kontinenten och även i Danmark ser man ibland den här bergbambun som häck men även planterad i trädgården eller i stora krukor på terrassen. Den tål visserligen direkt solljus men föredrar halvskugga. Kan skadas i soligt, blåsigt läge av sådana vintrar vi hade nu sist, där det var barrost långt in på våren. Vinterskydd med juteväv kan hjälpa.

Bergbambu är ganska vinterhärdig och ska hos oss klara zon 2(3), så i Trelleborg bör den klara sig bra, även om den skulle föredra lite lä. Kanske en läplantering av härdigare buskar mot havet eller ett plank som skydd kan vara en idé?

Det kan ta upptill 2 år innan bambu börjar växa rejält efter plantering, först bildar den ett stabilt rotsystemet. Bambu bör planteras på våren. Sätt plantan lite djupare än den satt i krukan.

Bambun gillar inte starkt kalkrik jord, så kalka inte och plantera den gärna i en något torvblandad jord. Blanda i välbrunnen stallgödsel, kompost och mullämnen. Jag har läst ett tips att lägga en dagstidning i botten på planteringsgropen för att skydda den nyplanterade plantan mot att torka ut samt avge senare cellulosa som jordförbättring. Se dock till att växtplatsen är väldränerad så att vattnet inte står där på vintern.

Gödsla med gräsmattsgödsel med högt kväveinnehåll på våren. Se till att det är väldränerat, men den ska för den delen inte få torka ut. Gräsklipp är ett mycket bra bambugödsel, det skyddar också mot uttorkning. Vattna den nyplanterade bambun ofta.

Tänk på att bambun ska inte klippas, ta bara bort eventuella döda blad på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia