Skötselråd avokado och citron

Janne

Jag har lyckats få fram en ordentligt kraftig planta av avokado. Jag satte hälften av kärnan ner i jord i julas. Den visade liv ca mitten av mars och nu lever den livet. Tre starka skott på vardera fyra cm. Hur gör jag nu när det snart är tid att skola om den innan den åker ut i växthuset? Snödrivorna ska först smälta. Bor på Österlen med sena snöstormar.

Ska jag sätta kärnan djupare eller ska kärnan fortfarande vara halvvägs planterad?

Har även lyckats få fram fyra kraftiga plantor av citronkärnor. Tips mottages hjärtligt på hur jag fortsätter med dessa.

/Janne

Odla Svarar: 

Hej

Om din avokadoplanta växer i en vanlig blomjord och inte i så liten kruka, så kan avokadoplantan stå kvar ett tag till, fast börja gödselvattna den. Om din avokado däremot växer i såjord och liten kruka så ta en större kruka, bottna med kraftig, väldränerad blomjord och lyft över hela krukklumpen till den nya krukan. Bädda runtom med mera jord. Täck dock inte avokadokärnan helt, låt toppen sticka ur jorden. Ta inte ut din avokado till växthuset för tidigt, den är värmekrävande och skulle chockas svårt om den plötsligt hamnar i kylan.

Ungefär samma förfarande gäller för dina citronplantor: plantera om i kraftigare jord, till exempel citrusjord, och fortsätt inomhus tills värmen verkligen har kommit.

Med vänlig hälsning Sylvia