Skötsel bananplanta

Riche

Hej

Jag köpte en bananplanta från Teneriffa och undrar hur jag skall sköta den under vintertid? Vatten, ljus, värme osv.

Bor i södra Finland så här är minusgrader utomhus. Vad skall jag göra med den när det kommer till sommaren? För tillfället är plantan i sin reseförpackning med lufthål i och står i en plastkruka med hål i bottnen.

Bifogar bild av plantan

Mvh Riche

Odla Svarar: 

Bananplantan verkar ha det bra i sin reseförpackning, som ju skyddar den mot torr luft inomhus så här under vintern.

Det här med exotiska växter i boningsrum är inte det lättaste, då den torra inomhusluften gör att de inte trivs så bra och orsakar bruna bladkanter.

Bananplantan behöver stå relativt varmt, ca 18 grader vore toppen. Mycket ljus vill den också ha, gärna en lysrörsarmatur ovanpå, som är tänd ca 12-13 timmar/dygn. Duscha bladen varje dag, helst med regnvatten, och vattna när det behövs men inte lika mycket som under sommaren. Ingen gödning under vintern.

Placera gärna krukan på ett stort fat med småstenar på botten, sedan fyller du vatten på stenarna, men inte så mycket att de når krukan. Då dunstar det vatten från stenarna allt eftersom och håller luften runt bananplantan lite fuktigare. Fyll vatten på fatet allt eftersom det behövs.

Under sommaren kan bananplantan stå ute eller i ett uterum med öppna rutor, efter en rejäl avhärdningsperiod. Varmt, vindskyddat och ljust vill den ha då också, men inte i direkt solgass att börja med. Innan det blir kallt på hösten måste man vänja in den igen.