Sköta nysatt tujahäck

Linda

Hej

Vi satte 70 meter tuja Brabant i somras och har några frågor angående vintern, bland annat. Vi lade även ner bevattningsslang vid planteringen vilket verkat ha fungerat bra vid bevattning, vi har provgrävt lite och kollat så jorden blir blöt. Vi brukar vattna 1000 l åt gången, är det för lite eller mycket? Vi har vattenmätare. I somras vattnade vi 2 ggr i veckan och nu 1 ggr i veckan. Men hur länge ska vi vattna innan vintern? När ska man vattna på igen till våren?

Vi kan ju inte skydda 70 m häck från vårsolen, hur ska vi göra för att den ska må så bra det går?

Kan vi gödsla något nu? Vi har inte gödslat vid plantering.

Plantorna mår fint, det är någon enstaka som inte vill men det får man kanske räkna med när man sätter så många plantor.

Kan man kapa in sidorna till våren för att få en tät och fin tuja häck? Höjden skall bli 2 meter så då låter vi bli topparna.

Vore supertacksam för svar!

Mvh Linda

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är inte tuja den mest pålitliga häcken i vårt klimat. Men den är ju vacker och trendig om man lyckas väl med den.

Den värsta tiden för tuja och andra vintergröna växter är på vårvintern, när det blir soligt och varmt i luften men det är fortfarande tjäle i marken. Det är då, i februari-mars, ni bör skydda tujahäcken mot solen. Ni kan skugga den med säckväv, det finns att köpa på rulle i trädgårdsbutikerna, eller något annat ni råkar ha. Ni kan ta i princip ta vad som helst som gamla lakan, vit plantskyddsväv, granris från julgranen, ja, vad som helst som kan skydda tujahäcken mot vårsolen och som inte är tungt och trycker ner plantorna.

Angående bevattning: Det enklaste är att kolla i jorden om den är fuktig men absolut inte blöt, det ska inte vara något stående vatten kvar efter bevattning men jorden ska kännas lätt fuktig. 1000 liter per 70 meter låter ganska lagom. Fortsätt med bevattning om det inte har regnat och jorden känns torr. Vattna tills det börjar bli kallare nätter och frostrisk.

Gödsla tujahäcken bör ni göra först på våren.

Ni kan trimma tujahäcken lätt på sidorna på våren om ni vill ha en tämligen smal häck och visst, toppen låter ni bli tills häcken har fått den höjden ni vill ha.

Med vänlig hälsning Sylvia