Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sköta klematis 'Jackmanii'

Hej Sylvia!
Jag har en jättefin klematis (tror det är Jackmanii) som jag klippt ner varje år till ca 30-40 cm och som sedan växer upp och blir 2-3 m och blommar rikligt. Är det rätt sätt att sköta om den eller ska jag låta den vara och bara klippa bort gamla kvistar? Jag skulle också vilja ta ett skott (eller flera) för att få en likadan buske på andra sidan verandan (vill ha symmetri), kan man göra det? Och hur går jag tillväga i så fall?

Sen har jag två rosplantor som jag också klippt ner varje vår och de blommar så fint från högsommaren och framåt. Jag upptäckte dock av en händelse att det satt en "namnlapp" på dem och att det är en klätterros (Grand Hotel) egentligen... Hur vill den skötas? Jag vill inte att de ska klättra där de står nu, man kan tänka mig att flytta dem om jag vet var de mår bäst...

Tacksam för svar!!
Hälsningar Ingela

Odla svarar:

Om klematisen blommar rikligt så är den ju rätt skött! Om den är 'Jackmani' så kan man göra just så eller också kan man klippa ett bladpar högre än den förra beskärningen om rankorna har övervintrat, annars över andra till tredje bladparet från marken.

Du kan pröva att sätta sommarsticklingar nu. Ta en halvförvedad stickling med klack och plantera direkt i en kruka med torv/sand-blandning. Håll fuktig utomhus i ett halvskuggigt läge. Man kan också passa på att köpa fler nu när plantskolorna rear...

Rosen 'Grand Hotel' kan du låta bli en klätterros genom att bara gallra bort ev. vinterskador. Klipp över ett välutvecklat öga "när björkarna har musöron". Vill du att den ska vara bred och yvig, klipp över ett utåt-riktat öga, vill du ha den smal och hög, klipp över ett inåt-riktat öga.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB