Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sköldlöss

Hej Sylvia!
Jag har ett problem som jag hoppas att du skulle kunna ge lite tips om...

Det är så att jag har fått två stora palmer (Howea Forsteriana) från mitt jobb där de skulle slängas pga. sköldlössangrepp. De är redan rätt illa åtgångna med vissna blad och så, men de kostade 9000 kr styck innan, så jag vill verkligen försöka rädda så mycket som möjligt av dem...

Den ena palmen är full av lössen, men de är inte som på bilder jag sett, utan mycket mindre, och man kan skrapa av dem med nageln lätt. På den andra hittade jag inte så mycket, men de kanske sitter mer dolda där.

En nödlösning skulle kanske vara att dela dem och behålla de tämligen friska delarna, men jag skulle först vilja försöka få bort lössen och få ha kvar dem när dem är så stora...

Frågan är bara hur...

Jag hörde något om sprit (rödsprit?) som kan penslas på. Hjälper pyrex eller någon annan spray? Är giftpinnar någon idé?

Det brukar ju sägas att man kan plocka bort dem för hand, men dessa är så små och många att det behövs något enklare...

Jag är tacksam för alla råd jag kan få!
Med vänlig hälsning
Andreas

Odla Svarar: 

Ta och bär palmerna till duschen! Utomhus, om de inte får plats i badrummet.

Kör med en ganska tuff handduschning så att de flesta lössen åker med. Låt torka. Kolla sedan om du fått bort det mesta. Om inte, upprepa duschningen.

När du så har fått bort de synliga så spraya med Provado-spray i alla gömställen där löss kan tänkas vara kvar. Kolla dagligen och om det kryper några på den ännu så upprepa Provado-kuren tills det inte finns några löss kvar.

Sylvia