Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skilja på päron och päron

Vi har sen några månader tillbaks fått överta ett gammalt päronträd som till största delen består av stora fina jättegoda päron, men på den nedersta grenen hänger frukter som till storleken är ung 1/3 del av de andra. Även bladen på denna nedersta gren är mindre och fruktsättningen mer begränsad.

Jag vet att det är vanligt med olika fruktsorter på en och samma stam, men dessa färre och mindre päron ser så trista ut så jag har svårt att förstå varför någon velat ha dem från början. Misstänkte först att det skulle röra sig om ett rotskott som fått utvecklas alltför länge, men att grenen sitter ca 75 cm upp på stammen får mig att tvivla på den teorin.

Kan det vara så att de mindre päronen på något sätt har betydelse för den större päronsortens fruktsättning eller tror du att jag kan avveckla den mindre sorten till förmån för den större?

Jonas

Odla svarar:

Jag misstänker att det är grundstammen som man sedan har ympat de större päronen på. Och så kan de små lämnats kvar för pollineringens skull, det kanske är sorter som "passar ihop" och utan dem blir det mindre skörd av de stora.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB