Skärma av mot bilväg

Karin

Hej Karin

Jag har just köpt ett hus som ligger vid en relativt trafikerad 50-väg, något som stör både visuellt (diverse fordon och en ocharmig mack tvärs över gatan) och auditivt.

Eftersom tomten börjar drygt 50 cm över vägbanan och huset ligger ännu högre så räcker inte kommunens maxhöjd för plank (1.80) särskilt långt. Det skulle dessutom kännas stelt och inhägnat snarare än mysigt och ombonat. Förra ägarna löste problemet genom att plantera olika barrträd och -buskar, tyvärr har de inte ansats ordentligt på flera år. Istället vill jag plantera andra växter som kan skärma av trädgården och gör altanen mer inbjudande att använda.

Har du några bra förslag på växter som både är vackra, vintergröna och helst har ett tätt växtsätt? jag har funderat på att blanda bambu, olika gräs och iris men har inte så mycket erfarenhet av någon av dessa. Helst vill jag att denna sida av trädgården ska gå i milda rosa, lila och blå nyanser.

Ca 30 meter av trädgården går längs med vägen, därefter kommer en liten plan yta innan slänten upp mot altanen/huset. Ytterligare en plan yta före huset som är ca 20 meter långt. Jag har försökt göra en enkel skiss som förhoppningsvis förklarar lite. Slänten ligger i söderläge i centrala Småland, dvs zon 3-4.

Stort tack för råd och hjälp!

PS. En extrafråga om just bambu; jag har förstått att tillväxten kan vara vansklig att kontrollera, finns någon variant som inte sprider sig så kraftigt?

/Karin

Odla Svarar: 

Hej Karin

Jag förstår att du vill ha bambu, men du bor precis i gränslandet för om bambun klarar sig. Fargesia murileae ´Simba´ är den som kan klara sig i zon 3- eventuellt 4. Den blir 1,5-2 meter hög och växer ganska utbrett då den blir gammal. Den vill ha tillgång till jämn fukt, men ej stå vått. Fargesia kan du utan problem plantera, den sprider sig inte med utlöpare.

Alla städsegröna växter (alltid gröna) växer långsamt och har oftast inte den där fantastiska blomningen som du kanske är ute efter. Därför får du nog blanda in en del vedartade växter som får stå för färgerna. Varför inte några syrenträd i rosa och lila? En del klematis eller rosor på tripoder kan ge samma fina effekt mot grönskan. Philadelphus (Schersmin) är en tacksam buske och Kolkwitzia ger en sky av rosa blom på sommaren.

Eftersom städsegrönt växer långsamt är de också dyrare plantor att köpa. För att få lite höjd direkt kan du köpa en del pelarformiga barrväxter till exempel taxus, Juniperus eller thuja.

Tänk på att prydnadsgräs klipps tillbaka på vårkanten (de allra flesta sorterna) och det då blir hål i planteringen ett tag.

Ett alternativ är att lägga in en stödmur till så du får en större plan yta mot huset, och det bildas en terrass mot gatan. På den nya stödmuren kan du uppföra ett plank som då kommer skydda dig bättre. Klätterväxter mot planket lummar till det hela. Det innebär ju att du offrar en del av din trädgård, men vinner något annat. Planket skyddar dig bäst mot oljud om det är tätt mot marken. Liggande plankor är därför bäst här då man bara byter ut de nedersta då de blivit dåliga. Hoppas detta kan hjälpa dig i dina beslut.

Med vänlig hälsning Karin