Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Skära ner Orkidé

Hej,
Jag har några orkidéer av typen brudorkidé. De blommar ofta och trivs bra. Några har blivit så gamla att deras bladrosetter börjar någon decimeter upp, som om de fått en stam, vilket ser lite trist ut. Kan jag skära ner rötterna vid omplantering eller måste jag skaffa högre krukor för att "stammen" ska gömmas i jorden?

Hur viktigt är det att inte ta bort luftrötter utanför krukan? Det börjar se ut som en djungel på fönsterbrädan...

Lena

Odla Svarar: 

Hej Lena,
Tack för din fråga. Kul att dina Brudorkidéer mår så bra.

Jag vill rekommendera att du planterar om plantorna. Vänta helst till dess att de inte blommar. Blöt före omplanteringen upp kompost och luftrötter ordentligt så minskar skörheten i rötterna. Vid omplanteringen kan jag rekommendera att du använder en något större kruka men samtidigt så liten som möjligt. De tycker om att stå trångt.

Plantera ner stammarna i krukan. Vanligen finns inga stammar under kompostytan så det torde finnas rum. Använd en luftig kompost.

Luftrötterna bör du behålla då de ger vatten och näring till plantan. Men om det inte går så ta bort en del av dem. Ta definitivt bort alla torra och ruttnande rötter när du planterar om.

Lycka till och hör gärna av dig med fler frågor!
/ Björn