Skalbaggar äter pionknopparna

Helene

Har tidigare år ställt denna fråga men blivit utan framgång. Jag har ca 5 olika sorters skalbaggar som mumsar i sig pionknopparna. En del baggar är guldfärgade, andra runda, små, svarta. Den värsta är brun med svarta tecken på sidorna. En del är runda och andra är avlånga men skada gör de allihop.

Jag fick rådet att plocka bort dem. Det har jag gjort i 3 års tid nu men de är för många. Jag har sprutar med pyreterum och det hjälper minimalt. De är i sådana mängder att efter 3 timmar efter sprutning så är de tillbaka och glufsar.

Har inte fått pioner på flera år nu. De blommor som trots allt inte blivit alltför ätna blir fel. Har även provat slå in pionknopparna i växtduk. Men då utvecklas de dåligt och knopparna möglar. Snälla, ge ett vettigt svar.

/Helene

Odla Svarar: 

Hej

Det här verkar vara ett extremfall, så här illa har jag inte hört att det gått för någon annan, och dessutom med så många olika skalbaggar som förstör dina pioner.

Det är väl inte så att du lägger på kompostjord som inte är helt färdigt till dina pioner? Den kan innehålla larver av olika sorters skalbaggar som på så sätt kommer till ett dukat bord när de kläcks av vårvärmen. Det kan vara bärfisar och/eller humlebaggar där eftersom du säger att en del är guldfärgade. Utan att se baggarna är det svårt för mig att veta vilka de är.

Står kanske pionerna i små rundlar i gräsmattan? Där kan det vara frågan om olika gräsmarodörer som pingborre, trädgårdsborre, öronvivel och liknande.

Det finns ett biologiskt medel mot gräsmattans skalbaggelarver. Nematoderna i Chafer Grub Killer angriper och dödar larverna innan de hinner bli till skalbaggar. Det är en giftfri och effektiv metod, där nematoderna angriper larver i jorden. Det hjälper inte mot puppor, färdiga insekter eller ägg. När marktemperturen är under +13 grader är nematoderna inte heller aktiva, så kolla att marktemperaturen är tillräckligt hög innan du beställer nematoderna, som finns att köpa på nätet. Kontrollera också att marken verkligen innehåller larver innan du gör en beställning.

Se vidare på Bionemas hemsida. Du kan fråga dem om du ringer om de har andra förslag på bekämpning.

Med vänlig hälsning Sylvia