Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skadat lärkträd

Skulle så gärna vilja få ett råd angående ett av våra stora gamla lärkträd. De växer i en hästhage där våra shetlandsponnyer gått i alla år. Aldrig förr har de varit på träden, men nu de senaste veckorna har de gnagt av barken på ett av träden. På två stora områden på trädets stam är barken helt borta och det vita träet lyser igenom.

Har nu lindat in trädet i gunnebostängsel så att hästarna inte kan gnaga mer men undrar om jag ska tjära stammen eller finns det något annat jag kan göra för att rädda det gamla trädet?

Tycker att det är fruktansvärt att ett träd som stått här i förmodligen flera hundra år ska behöva dö för att vi inte märkt i tid vad som var på gång!

Finns det chans att det ska klara sig eller kommer trädet att dö precis som alla andra träd djur skalat barken av?

Tacksam för svar då jag är väldigt orolig
Mvh RoseMarie

Odla svarar:

Om de inte har ringbarkat trädet så kan det ha en chans. Det måste finnas bark kvar så att näring och vatten kan passera. Det är ju tyvärr inte mycket man kan göra annat än hoppas att trädet självt vallar över skadan, vilket det ofta gör. Det brukar inte behövas någon tjära eller lackbalsam men gör försiktigt rent runt såret så att det är någorlunda snyggt.

Det är alltid bra att skydda träd i djurhägnader, de kan ju få för sig att ändra beteende helt plötsligt. Har de kanske brist på hö så här års eller saknas det vitaminer eller "underhållning" eller kan det bero på dåligt väder, dvs. tristess? Tänk efter och åtgärda om det skulle behövas.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB