Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Skadad sockertoppsgran

Hej,
Vi har köpt ett hus med en vacker sockertoppsgran framför ytterdörren. Men, alldeles bredvid den finns en syren som har trängt sig in i sockertoppsgrannen på en sida. När jag tog bort de övervuxnasyrengrenarna visade sig att sockertoppsgranen var allvarligt skadad och helt gul påden sidan. Får jag ta bort de skadade grenarna och när i så fall? Kommer de att växa igen?

Tack på förhand
Damir

Odla Svarar: 

Den kommer inte att växa igen om det inte finns grönt innanför snittstället. Men du kanske kan stamma upp den? Dvs. ta bort de nedersta grenarna så att det bildas en liten stam, hur hög, beror på var skadan sitter.

Ni borde kanske fundera att ta bort syrenen om ni vill behålla granen?

Tänk på att syrens rötter ska också bort, annats skickar de upp nya skott kontinuerligt. Eller så stammar ni upp syrenen också så att inga grenar stör granen. Då får ni passa för rotskott kontinuerligt.

Sylvia