Skadad lök

Inger

Hej

Jag bor i norra Sverige, i Vännäs innanför Umeå på landet. Vi bor på sandbacken som det heter, med en jordmån mellan 20-30 cm djup.

Vi har förbättrat och sått gräsmattor och mitt stora trädgårdsland ligger på en gammal vall där fungerar det rätt bra men sen den gamla trädgården, där verkar det mycket dåligt. Blommor direkt på backen växer men inte mer, och så har jag gjort ett litet inramat land, där trivs persiljan men inte dillen och absolut inte löken som jag provade med förra säsongen. Den blev liten och svartskorvig, både röd och gul lök - se bild. Kan du hjälpa?

Mvh Inger

Odla Svarar: 

Lök vill gärna ha en lång och varm sommar för att trivas och utvecklas bra, de senaste somrarna har varit rätt så regniga och svala och sånt passar inte löken.

Pröva att odla lök på den sandigare delen. Kanske det går bättre där om du blandar in rejält med humus och stallgödsel. PH-värdet bör vara ca 7-7.5.

Att det är hål på löken kan vara tecken på att det finns knäppare-, jordfly- eller lökflugans larver i jorden. Pröva att odla den ihop med morötter! Då lurar man både morot- och lökflugan!

Men det är också möjligt att den tagits upp innan den avmognat helt och då kan den ha drabbats lätt av lökgråmögel. Svårt att se på bilden.