Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skadad Kastanj

Hej
Jag undrar om du kan se vad som hänt med vår kastanj. Den planterades av förra ägaren gissningsvis för ca 5-7 år sen. Förra året märkte vi att barken började släppa i ca 5-10 cm stora bitar ca 20 cm nerifrån marken och 40 cm upp på stammen. Vi såg då även ytliga spår i ett ringlande mönster på den skadade delen av den inre stammen. Nu efter den här vintern är stammen helt uppfläkt.

Vad kan ha hänt? Finns det nåt vi kan/bör göra?

Mvh Anette

Skadad Kastanj

Kastanj, knoppar

Odla svarar:

Träd i södra och mellersta Sverige har lidit av de senaste årens torka följd av vinterbackslag, som i år. Det har blivit stamskador, delar av barken har dött och i ibland lossnat. Barkdödande eller rötande svampar kan sedan försvåra läkningen av skadan.

Det kan vara frågan om lövträdskräfta, som orsakas av samma svamp som fruktträdskräfta. Det ringlande mönstret kan orsakas av skalbaggslarver som slagit sig ned i den redan skadade barken. Om skadan sitter lågt på stammen, kan även honungsskivling, som syns som vita mycelier mellan bark och ved, få grep om trädet.

En möjlighet hade varit att skydda mot vårsol och frost om vartannat med juteväv. Du kan även odla på upphöjd bädd och se till att jorden är lätt (sandblandad) runtom, så stammen inte är blöt.

Men ibland har skadan gått så långt att trädet ändå dör, det är svårt att bedöma utan att kolla trädet noggrant.

Vill du låta en yrkesman besiktiga trädet, kan du fråga t.ex. här om det finns någon i närheten: http://www.tradmastarna.se/Tradinformation/arborist.html

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB