Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ska man klippa småbladig syren

Hej Sylvia!
Jag har en liten syrenbuske som heter Småbladig syren. Jag hittar inte information om den i någon av mina trädgårdsböcker. Den har ett litet buskigt växtsätt, blir ca 1,5 m hög. Bladen är mindre, den har ursöta små rosa blommor och blommar från juli-oktober. Nu undrar jag om denna ska klippas eller om man ska låta den växa helt fritt?

Hälsningar
Carina

Odla Svarar: 

Om du söker på nätet med Syringa microphylla, som småbladig syren heter på latin, hittar du ganska mycket om den. Den hittades av en missionär i slutet av 1800-talet i Shensiprovinsen, Kina.

Den är en mycket variabel art, kan se lite olika ut, men nästan bara dess namnsort 'Superba' odlas i Sverige. Den är en liten, graciös, tättvuxen buske med tunna, håriga grenar, som mest kan den bli 2 m hög.

Den rena arten har doftande, ljust lilablåa blommor med violetta ståndare, sorten 'Superba' har rosenröda blommor. Den kan blomma en andra gång mot hösten. Zon 5 för arten, 4 för sorten.

Den kan visserligen klippas men det brukar inte vara nödvändigt. Om du vill gallra äldre grenar så ta det etappvis, alltså inte alla på en gång utan några grenar i taget under några år, efter blomningen på sommaren.

Sylvia