Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ska man klippa småbladig syren

Hej Sylvia!
Jag har en liten syrenbuske som heter Småbladig syren. Jag hittar inte information om den i någon av mina trädgårdsböcker. Den har ett litet buskigt växtsätt, blir ca 1,5 m hög. Bladen är mindre, den har ursöta små rosa blommor och blommar från juli-oktober. Nu undrar jag om denna ska klippas eller om man ska låta den växa helt fritt?

Hälsningar
Carina

Odla svarar:

Om du söker på nätet med Syringa microphylla, som småbladig syren heter på latin, hittar du ganska mycket om den. Den hittades av en missionär i slutet av 1800-talet i Shensiprovinsen, Kina.

Den är en mycket variabel art, kan se lite olika ut, men nästan bara dess namnsort 'Superba' odlas i Sverige. Den är en liten, graciös, tättvuxen buske med tunna, håriga grenar, som mest kan den bli 2 m hög.

Den rena arten har doftande, ljust lilablåa blommor med violetta ståndare, sorten 'Superba' har rosenröda blommor. Den kan blomma en andra gång mot hösten. Zon 5 för arten, 4 för sorten.

Den kan visserligen klippas men det brukar inte vara nödvändigt. Om du vill gallra äldre grenar så ta det etappvis, alltså inte alla på en gång utan några grenar i taget under några år, efter blomningen på sommaren.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB