Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sjukdomar på pelargoner

Har ett antal mycket stora och gamla pelargoner av okänd sort. Omkring 10 år gamla. Förra året fick ett flertal av mina pelargoner - även de nyare - en lite blank gråaktig hinna på bladen och så småningom såg hela växterna ledsen ut. Bladen vissnade liksom ned. Detta började medan de stod inne i huset efter omplantering, men innan jag kunde ställa dem ute på altanen.

Har så många pelargoner och de är så stora att alla inte kan stå i fönstren utan de största får stå 1-2 meter in i rummet som är mycket ljust med jättefönster mot söder. Nåväl, klippte ned dem nästan helt igen och sprutade med svampmedel och de hämtade sig och blev mycket fina. Ser till min fasa att 3 stora växter ser ut att ha drabbats i år igen. Bladen är gråaktigt blanka, lite fårade och vissa torkar liksom in med brungula partier.

Glömde säga att förra året drabbades även min stora fuchsia av dessa blanka grå beläggningar. Undrar nu desperat vad mina växter drabbats av och vad jag skall göra?

Mycket tacksam för svar, har försökt fråga i alla tänkbara handelsträdgårdar.
MVh Karin

Odla svarar:

Det låter som gråmögel, Botrytis cinerea. Den drabbar framför allt plantor som är mycket frodiga, står för tätt eller står för mörkt. Även för hög luftfuktighet kan orsaka detta. Åtgärdas genom att ändra i växtförhållanden och genom att ta bort angripna växtdelar. De riktigt effektiva svampmedlen är tyvärr numera endast till salu för yrkesodlare.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB