Sjukdom på träd

Ninnie Granström

Jag har en fråga om ett träd som fått någon sjukdom det är en rödbladig purpurapel, den har haft detta i några år. Det blir rostbruna fläckar på bladen och de trillar av allt eftersom under sommaren. Är detta någon sjuka och vad finns att göra. Trädet är stort så det blir svårt att spruta med något.

Jag har också ytterligare en rosenhagtorn som tappar blad. Det började förra sommaren att efter midsommar då den blommat så blir bladen brunprickiga och faller av, så trädet blir nästan kalt, men jag ser inget ohyra. Nu blev det samma sak igen i år. Vad är att göra?

Tacksam för svar

Ninnie

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter som äppelskorv som många prydsnadsaplar är mycket känsliga för. Det finns några resistenta, nya sorter men de äldre sorterna drabbas ofta. I kommersiella odlingar sprutas träden, men hemma är det sällan möjligt utan man bör samla ihop alla bladen och ev. frukterna noga och kompostera avfallet.

På hagtorn är det oftast hagtornsrost som orsakar bladfall och fläckar. Svampen värdväxlar med vissa enar, den övervintrar som gelérost på enarna och kommer tillbaka med vinden på våren. Säkerhetsavstånd till enar bör vara ca 500 m, så det är svårt att åstadskomma om grannarna eller allmänningen har enar...

Med vänlig hälsning Sylvia