Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 499 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sjukdom på tomatplantor

Hej

Två av de tomatsorter jag har odlat har drabbats av någon sjukdom eller parasit. Bladen skrumpnar ihop i kanterna och vissnar till slut helt. På undersidan av de skadade bladen har jag sett en liten ansamling av något kristalligt sockerliknande. Försökte fota det (bladet till höger), men det syns dåligt på fotot. Efterhand blir det brunt och torrt på bladnerverna där det kristalliga suttit, och sedan verkar hela bladet vissna.

Vad kan det vara? Ska jag slänga alla plantor som drabbats eller kan det räcka att plocka bort blad?

König Humbert och Tjurhjärta har drabbats. Money maker (som stod mittemellan) har klarat sig. Hundreds and thousands och Brandywine verkar också klarat sig.

/Anna

Odla svarar:

Hej

Jag skulle tro att det är tomatgallkvalster som har drabbat dina tomatplantor, ett mycket vanligt skadedjur på tomater. Tyvärr är det lite svårt att se på bilden, men den glansiga baksidan på tomatbladet tyder på det.

Pröva att ta bort de drabbade bladen och använd någon ekologisk växtvårdsmedel på tomatplantan. Du behöver inte slänga tomatplantorna, inte ännu i alla fall, men isolera gärna de drabbade plantorna.

Om det inte blir bättre av behandlingen så kanske det ändå är frågan om ett gråmögelangrepp. Kolla så du inte har det för fuktigt runt tomatplantorna, inget stående vatten på "fatet" eller ett instängt, fuktig "tält" över dem. Vattna tomatplantorna försiktigt under mulna dagar när vatten inte dunstar så fort och vattna aldrig på bladen. Ta bort angripna blad direkt.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2022 Odla.nu i Sverige AB