Sjuka vinbärsbuskar

Britt-Marie

Jag har två svarta vinvärsbuskar som i år gav en halvliter bär. Tidigare år har jag fått så lite bär att jag inte ens plockat dom utan bara ätit direkt från buskarna. I samma rad har jag en rödvinbärsbuske som gav 10 liter bär, trots att just den har rost på bladen. Dom växer alltså under samma förhållanden, i ganska sur lerjord i ett soligt läge. Dom är planterade 2009. Jag har inte beskurit buskarna alls.

Har letat på nätet efter vad det kan vara för fel på de svarta vinbärsbuskarna. Där hittade jag en virussjukdom men tycker inte att symtomen riktigt stämmer. Mina buskar ser friska ut och bladen är inte missformade men det blommar dåligt och när blomningen är över så ser hängena ut som om någon repat av bären. Det som finns kvar är enstaka hängen med fina bär och halvkala hängen med mycket små bär, mindre än lingon i storlek.

Det finns gott om pollinatörer på min kolonilott. Det finns också mycket fåglar. Kan det vara fåglar som äter upp bären, är jorden för sur, borde jag ha beskurit eller är det något annat som är fel?

Svarta vinbärsbuskarna har i sommar sett ut som om dom försökt kompensera bortfallet av bär genom att skjuta massor av långa skott där bladen ser fina ut men sitter mest i toppen av skotten. Igår tog jag bort några grenar som var i vägen för mig och en av grenarna har en svart mittpunkt, stor som ett knapphålshuvud, sen är veden vit men en halv cm ytterst är den lite gråaktig. Kan det höra till sjukdomsbilden?

Min kolonilott ligger söder om Stockholm.

/Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Jag kan tänka mig att det är en virusliknande sjukdom som har drabbat dina svarta vinbärsbuskar, den kallas reversion och sprids med vinbärsgallkvalster. Den ger skador som du beskriver - bladen ser okej ut men skörden minskar för att på sikt helt utebli.

Läs gärna mer om sjukdomen här på Länsstyrelsens sida om vinbärsodling. Rulla ner till sida 25.

Med vänlig hälsning Sylvia