Sjuka syrener

Britt-Marie

Vad är det som har drabbat mina syrenbuskar? Busken bredvid den här, där dessa blad är tagna, är helt frisk och opåverkad. Har en hel berså och både ädelsyrener och vanliga bondsyrener har drabbats men, som sagt, inte alla. En frisk kan stå mellan två sjuka.

Bilden visar framsidan av bladen men dom ser likadana ut på baksidan. Inga djur eller småkryp har synts till. Att bladen är "krulliga" beror på att jag klippte av grenen en eftermiddag men glömde den i bilen till nästa förmiddag. Dom har alltså torkat. Men i naturligt tillstånd ser dom inte torra ut men har dessa bruna fläckar överallt. Dom växer bra, barken är inte skadad och dom har satt nya knoppar för nästa år.

Jag har vattnat dom ordentligt under hela sommaren. Min kolonilott har sur lerjord och jag har kalkat vid syrenerna rejält. Blev det för mycket kalk kanske? Eller är det nåt virus?

Om det är någon sjukdom - hur ska jag gå tillväga? Har försökt vattna hela plantorna med Mikroferm-lösning, dock utan resultat.

/Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Det ser ut som om dina syrener har drabbats av syrenbakterios, en bakteriesjukdom. Dessa bakterier finns överallt i naturen och olika syrener är olika mottagliga. Så den friska kanske är en resistent sort.

Bakterierna sätter sig i sår på syrenen, orsakade av gräsklippare nertill, vind, hagel, beskärningssår med mera. Om det är regnigt och fuktigt när såret är öppet så gynnas utvecklingen av sjukdomen.

Klipp inte syrener när det är fuktigt, klipp endast under torra perioder i juli. Ta dock bort de angripna grenarna så fort som möjligt hela sommaren, helst under en torr, varm period.

Med vänlig hälsning Sylvia