Sjuka röda vinbärsbuskar

Pia

Vi har två röda vinbärsbuskar som står intill varandra. Buskarna är jättegamla - sedan 40-talet. De har alltid givit mycket bär. Men sedan ett antal år tillbaka får åtminstone 80% av bären en svart fläck på ena sidan och man blir alldeles svart på händerna när man plockar dem, precis som om det är sot. Bladen blir också konstiga, som en nedsjunken svartgul prick och hela bladet gulnar fort.

Vi har provat att såga ner hela busken och försökt ta bort allt som fallit ned till marken, både bär och blad, och inte sparat det nedsågade på tomten. Det brukar hjälpa ett par år, sedan är problemet tillbaka.

Jag undrar - vad är detta och vad kan man göra åt det? Jag försöker ta tillvara de av bären som inte är angripna - är det lämpligt?

Mvh Pia

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om dina röda vinbärsbuskar har drabbats av vinbärsrost. Det är en svampsjukdom som övervintrar på nedfallna blad och bär. Ni har ju märkt att det hjälper ett par år att blocka bort allt nedfallet och bränna det.

Plocka bort skräpet varje år, ta bort allt som finns runt röda vinbärsbuskarna. Ta också bort eventuellt starrgräs om sådant finns i närheten, eftersom en nära släkting till denna svamp heter starrost och också kan orsaka liknande problem.

Odla röda vinbärsbuskarna luftigt och håll dem öppna.

Om ni trots allt inte lyckas få bukt på vinbärsrosten, så kanske det är lika bra att ersätta dina röda vinbärsbuskar med nya, friska E-plantor, men plantera dem i så fall inte nära platsen där de gamla har stått.

Med vänlig hälsning Sylvia