Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sjuka ligusterhäckar i hela samhället

Hej! Vi har många ligusterhäckar i området där jag bor och sedan några år har kanske en tredjedel sjuknat in och så småningom tappat alla eller majoriteten av bladen. Vår egen häck (ej vintergrön) är ca 20 år och är planterad i anslutning till en annan ligusterhäck som varit sjuk sedan tidigare. Förra året spred sig sjukan även till oss.

Bladen får runda svarta fläckar, gulnar och faller av. Grenarna slutar växa men de är fortfarande gröna innanför barken, men det vill inte knoppa sig. Grannen har beskurit hårt men de grenarna som växer upp sjuknar även de in och blir så småningom bladlösa.

Jag har "bekämpat" sjukan med att spruta med såplösning och bikarbonat, förbättra jorden med mull, kalka och gödsla utan resultat.

Pratade förra året med Botaniska i Göteborg som tror att området blivit drabbat av svampen Cercoseptoria ligustrum. De sa att inget hjälper mer än att bränna löven och sedan hoppas på det bästa. Har läst lite i forumen här på Odla och fastnade för detta att bekämpa med svavel, så nu har jag i alla fall som en sista utväg köpt Kumulus. Kommer det fungera eller borde jag/vi försöka något annat? Detta kommer ju tillslut drabba alla i det stora samhället...

En häckvän med hopp Peter

Odla svarar:

Det låter alldeles riktigt som ett angrepp av Cercoseptoria ligustrum. Det är viktigt att samla alla nedfallna blad och bränna, det är i dessa svampen övervintrar.

Kumulus är ett svavelpreparat med 80% svavel och används i första hand mot mjöldagg. Om den har någon effekt mot Cercoseptoria ligustrum vågar jag inte lova. Men du kan ju alltid pröva när du nu har köpt det.

Denna danska sajt föreslår att man använder bakpulver i första hand eller Dithane DG istället.

Dithane är i första hand ett medel mot potatisbladmögel och jag har inte prövat det. De föreslår också en kraftig nedsågning av häckarna.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB