Sjuka kastanjeträd

Christina

Hej

Det är så att jag har två kastanjeträd som är ca 20 år gamla. Jag har själv planterat dem med hjälp av kastanjefrukter från mina föräldrars trädgård, så jag är mycket glad över träden - eller rättare sagt, var glad. För några år sedan drabbades de av sjukdomar på bladen. Bladen blir så småningom alldeles bruna och faller av.

På internet har vi läst om både bladbränna och kastanjemal. Det ser ut som bladbränna men jag är lite osäker speciellt som nu de har blivit alldeles bruna. De känns klibbiga.

Vad jag förstår är det, oavsett vilken sjukdom de har drabbats av, allvarligt.

Nu undrar jag:

Hur allvarliga är sjukdomarna?

Finns det möjlighet för mina kastanjeträd att tillfriskna eller kommer de för all framtid få bruna blad som så småningom ramlar av?

Finns det något "botemedel" som jag får använda som privatperson?

Går det att spara frukter från dessa två träd eller är de också påverkade?

Är det bättre att hugga ner kastanjerna och bränna upp dem?

Vad rekommenderar ni?

Tacksam för svar!

/Christina

Odla Svarar: 

Hej

Du pratar väl om hästkastanjer nu, eller?

Det är svårt att bedöma sjukdomen och hur allvarligt det är utan att kunna se träden, så mina råd kan inte bli annat än allmänna.

Man kan eventuellt ta hem en arborist (se Gula sidorna: Arborister och Trädvård) som får titta och bedöma kastanjerna, om det går att göra något.

Samla noga ihop de nedfallna bladen, även under sommaren, och bränn. På så sätt kanske man kan minska smittan nästa sommar, man kan i alla fall försöka.

Kastanjerna, efter noggrann tvätt, kan du dock använda till nysådd, de nya växterna är inte drabbade direkt men plantera dem inte för nära, bara.

Med vänlig hälsning Sylvia