Sjuka dahliaknölar

Annika Holmgren, Lammhult

Hej Sylvia!

Undrar om du kan säga vad det är som flera av mina dahlior lider av? Märker att det har drabbat fler än förra året så det har börjat sprida sig. Nu när jag ska förbereda dem för vinterförvaringen är det ju dags att tänka på det så det inte sprider sig ännu mer... Stjälkarna nere vid knölarna får bristningar, nästan som om den har växtvärk, och blir knottriga (ljusare knottror). De kan också bli nästan urgröpta och trådiga och viker sig sedan. Knölarna får likadana knottror. Dessa går att skrapa bort men då skadas ytskiktet. En del knölar ruttnar. Bladverket blir fläckigt och gulnar successivt nerifrån. De blommar fint men jag får dålig knölskörd. Jag har drygt 250 sorter och vill ju inte att det sprids som du kanske förstår. Har stora problem med svamp för övrigt. Är det svamp eller är det någon bakterie som har drabbat dahliorna? Kan det vara Agrobacterium tumefaciens eller Erwinia? Även andra växter har problem och jag är så orolig. Hoppas att du kan hjälpa mig. /Annika

Odla Svarar: 

Hej!

Det är svårt att bara med hjälp av en bild identifiera en sådan här sjukdom där orsaken kan vara både bakterie, virus eller svamp. Det skulle behövas en närmare undersökning under mikroskop.

Men det bästa är att du inte sparar sådana knölar som ser infekterade ut. Odla inte heller dahlior på samma plats år efter år, då sjukdomen kan sprida sig via jorden, med redskap eller på förvaringen. De fortfarande friska knölarna bör förvaras i torr sand så att de inte är fuktiga under vintern, om det skulle vara svamp som härjar hos dig.

Du kan pröva att kontakta Jourhavande biolog och ställa din fråga där, kanske kan de komma med bättre besked.

Med vänlig hälsning Sylvia