Sjuka daggmaskar?

Kurt

Hej!

Daggmaskarna i min trädgård beter sig märkligt. De maskar man ser när man gräver i jorden är näst intill orörliga. De kommer ibland också upp ur jorden (utan att det regnar) och söker sig inte ner i jorden igen.

Om de rör sig är det på ett mer "spasmliknande" sätt. Det är ingen skillnad på beteendet sommar eller vår. Det är också relativt få och små maskar. Jag har inte sett en enda mask röra sig "normalt".

Jag bor i norra Roslagen och kom till denna trädgård förra våren. Kan det vara något problem med jorden? Gifter? Jorden är relativt sandig. Jag odlar där det tidigare varit gräsmatta. Grönsakerna jag odlar växer hyfsat, men inte som på den lerhaltiga jord jag tidigare odlat.

Tack på förhand!

Mvh Kurt

Odla Svarar: 

Hej

Då jag inte är expert på djur, så skickade jag frågan vidare till professor Christer Erséus i Göteborgs Universitet. Så här svarar han och ber samtidigt om bilder, som du kanske kan skicka till honom tillsammans med din fråga? Se mailadress till honom nedan!

Med vänlig hälsning Sylvia

Hej! Har väldigt ont om tid hela veckan, men om det verkligen är daggmaskar, låter det konstigt. Skulle vilja se en bild av dem. Kan ju vara någon mindre art, där ju några inte rör sig lika fort som de stora maskarna. Det är inte ollonborrelarver (eller liknande)? Mitt grundtips är att det inte är något onormalt för den eller de arter det gäller, men utan bild (eller material - gärna i etanol!) kan jag inget mer säga. /Christer

Professor Christer Erséus Department of Biological and Environmental Sciences University of Gothenburg Box 463 SE-405 30 Göteborg, Sweden

christer.erseus@bioenv.gu.se tel. +46-31-786 3645