Sjuk ligusterhäck?

Anette

Hej

Några meter av min långa frodiga ligusterhäck ser ut så här. Det har det gjort i flera år, jag har hoppats att den skulle ta sig. Jag ser inte mycket angrepp på den, men den växer ingenting där, vare sig jag klipper lite eller ej. Just de plantorna får mycket fler blommor än övriga. På vissa pinnar kommer skott här och var men de tar sig liksom inte.

Häcken har varit flera meter hög för fem år sedan och blev hårt nerklippt när vi köpte då. Resten av häcken är jättefin.

Snälla, hjälp.

Med vänlig hälsning Anette

Odla Svarar: 

Hej

Ligusterhäcken ser ju inget vidare ut, men jag kan inte se någon sjukdom på bilden. Är det möjligt att det finns byggskräp, stenröse eller något annat under jorden just där som gör att ligusterhäcken inte växer? Känn efter med spett under jorden.

Det kan också vara så att den är en annan namnsort som inte trivs hos er.

Om det inte hjälper att klippa ner ligusterhäcken och "starta om" med mer bra jord och gödning på den delen så kanske är det lika bra att ta bort dessa plantorna och byta mot en annan sort. Ta med en kvist till plantskolan av den delen av ligusterhäcken som trivs bra och be att få samma. Passa i så fall på att gräva rejält och kolla hur det ser ut under jorden en bit ner.

Med vänlig hälsning Sylvia