Sjuk gran

Barbro

Jag hittade häromdagen gröna larver (se bild) som äter upp barren på årsskotten på min gran.

Efter det har granen blivit sjuk och det sprider sig snabbt. Många av de nya skotten har blivit bruna och livlösa, tappat spänsten och bara hänger. På vissa ställen är även äldre delar av grenarna redan drabbade. Vet inte om det hör ihop med larverna, ser inga larver i närheten av de bruna partierna med undantag för den jag fotograferat.

Granen kommer från en planta min dotter fick vid ett studiebesök på en granplantering år 2000 och har planterats om en gång, för 9 år sedan. Den har tidigare inte varit angripen av något alls. Växer i gräsmattan på vår tomt.

Skickar med bild på larven, skulle vilja visa även hur granen ser ut på håll med de bruna partierna men kan inte bifoga mer än en bild.

/Barbro

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr ser jag inte på bilder hur larven på din gran ser ut. Men jag misstänker lilla granstekelns larver som går på årskotten. Kan du skaka eller spola ner larverna och trampa på så många som möjligt så minskas angreppet på granen nästa år, för annars förpuppar de sig i marken och kommer upp som färdiga fjärilar och lägger ägg och så vidare.

Med vänlig hälsning Sylvia