Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sjuk Flammentanz

RosrostHej Sylvia!
Jag skrev till dej tidigare, men kom på att det nog är lättare för dej att förstå min fråga om jag skickar med bilder. Min flammentanz står i Kramfors, Ångermanland vid en sydöstvägg.

Redan i våras såg jag att den klarat vintern dåligt. Jag har gödslat med rosgödsel efter konstens alla regler, men den har blommat mycket sparsamt och vissa grenar har inte gett något alls. Det ser nästan ut som om det kan vara två olika sjukdomar på bladen, eller vad tror du? Hur gör jag nu i höst? Jag brukar täcka roten med löv ordentligt när det frusit på riktigt.

Jag är tacksam för tips, för den har alltid varit rikblommande och vacker tidigare.

Hösthälsningar!
Gunlög

Odla Svarar: 

Det är rosrost. Klipp bort alla blad som visar tendens till rost, samla även alla nerfallna blad noga. Bränn eller skicka med soporna, lägg inte i komposten. På våren gödsla som vanligt och kolla om det verkar bli rost då också. Det finns preparat att köpa som man kan pröva i så fall. Binab heter ett bra preparat, t.ex. egentligen utvecklad mot gråmögel på jordgubbar men "tar" även andra svampsjukdomar.

Se här: http://www.econova.se/fs2/cache/binab_jordgubbar_ip.pdf

Sylvia