Sjuk björk

Elisabeth

Hej

Vår stora fina björk har hastigt tappat massor av löv och det ser glest och lite blekt ut när man tittar upp i grenverket. Trädet är ganska gammalt och har ett gammalt åsknedslag genom stammen. Vi har alltid tyckt om den stora björken som ger svalka och är vacker.

Den här sommaren har emellertid trädet sett lite "ledset" ut och tog sig inte riktigt under lövningen som de andra träden. För en vecka sedan började gröna blad att falla ner och idag var det fullt på gräsmattan. Bladen är gröna men kantätna (bitna) och en del löv har små bruna fläckar. Vissa löv är lite "korvade", men inte alla. Det gäller även de som sitter kvar på trädet. De ser skadade ut fast de sitter kvar (ännu).

Vad ska/kan vi göra? Är trädet på väg att dö och vi ska ta ner det? Kan det smitta till andra träd? Kan man bota trädet?

Tacksam för ett svar från dig så vi vet hur vi ska gå vidare.

Med vänlig hälsning Ulf och Elisabeth

Odla Svarar: 

Hej

Det låter lite alarmerande. Ni bör kolla att så att björken inte har drabbats av svamp, till exempel honungsskivling nertill, det är mycket vanligt på gamla träd. Kolla hur det ser ut i marknivån och om det ser "sjukt" ut även där, ta en liten bit bark nere och kolla under. Ser ni vita svampmycelier mellan barken och veden eller rotliknande "skosnören" på rotbasen, så kallade rhizomorfer? I sådana fall är det säkrast att ta ner björken, den kan blåsa omkull när som helst.

Men förutom det, så kan björken också ha svaghetssymptom som gör att den även har drabbats av ohyra eller björkrost.

Vill ni ha ett besiktning och utlåtande, kan ni be någon trädgårdsmästare eller en arborist komma och titta på trädet.

Med vänlig hälsning Sylvia