Självsått persikoträd?

Åsa

För 2 år sen upptäckte jag ett litet trädskott i trädgården och året därpå såg jag att det började likna ett persikoträd. Eller snarare en buske. Jag har ett persikoträd, 'Frost', som jag slänger kärnor från lite här och var. I övrigt hamnar också nektarinkärnor från köpta frukter i trädgården.

I fjol dök ännu ett litet skott upp som mest liknar ett persikoträd. Det som sköt skott för 2 år sen är nu bra mycket högre än jag. Men det har inte blommat. Jag beskar det lite försiktigt nyligen, eftersom det är otroligt tätt och omfångsrikt.

Mina frågor är : Tror jag rätt som tror att det är ett persikoträd - eller möjligen ett nektarinträd?

Hur stor är chansen att det ska blomma och bära frukt?

För övrigt bor jag på Gotland och busken har hamnat på en solig plats i bra trädgårdsjord. Däremot har det lilla träd som sköt skott i fjol hamnat på en skuggigare och torrare plats och det växer inte heller lika fort.

/Åsa

Odla Svarar: 

Hej

Det ser verkligen ut som ett persikoträd, så visst kan det bli persikor också så småningom. Det är däremot svårt att veta om den är en persika eller nektarin innan det har fått några frukter. Nektarin är ju helt enkelt en slätskalig variant av persika.

Om möjligt så skulle du kunna flytta den lilla plantan nu på hösten när den har tappat bladen och gått i vila. Välj en bra, solig plats till den också.

Lycka till! /Sylvia