Självförsörjande på 2:a våningen.

Eko-Zorro

Hej! Jag har börjat fokusera alltmer på ätbara växter och undrar lite skämtsamt om man kan bli självförsörjande på mat i en 1:a på andra våningen? Kanske till 10%? Hade tänkt mig något enkelt och gott. Hur funkar sallat och kryddor som fönsterodling? Odla i krukor eller s.k hydroponisk odling? Krukor från Ica (avsedda att ätas)? Har 3 st fönster: 2 st är 90 cm breda (*120) och ett är 110 * 120 högt. Just nu har jag bara citronmeliss och det går inte åt så mycket. Hjälp! Ser danska lampor på nätet som verkar vara kvalitativa, men vad skall jag med dem? Ifall krukor/jord: Var hittar man hyllor? Lampor och armaturer? Luftpumpar? Litteratur? Är det lämpligt att skölja tallrikarna och ge vattnet till växterna? Vilka ätliga växter kan rekommenderas för fönstret och lägenheten? Är det lämpligt att jag är borta i helgerna? "Dig For Victory"

Odla Svarar: 

Hej,

Intressanta idéer, dessvärre kan jag inte hjälpa dig att räkna på hur eller vad du ska odla för att bli självförsörjande och hur ekonomiskt det är. Det finns dock många som är engagerade i dessa frågor och stadsodling etc så förhoppningsvis hittar du något bra forum där du får hjälp.

Det jag kan svara på är att med hjälp av växtlampor kan du odla inomhus året runt och kan på så vis äta dina egna grönsaker hela året. Om du använder dig av exempelvis en plant factory såsom vår EcoGrow och använder dess vattenodlingskit för att odla sallad så går det att räkna hem ekonomiskt förhållandevis snabbt. Om du sätter en omgång sallad varje månad (en bricka/omgång är 15st krukor med sallad) så har den betalat sig efter ett år i jämförelse med om du hade köpt salladskrukor i mataffären. Därefter är det du odlar "gratis" (kostnad för fröer, näring och vatten tillkommer dock).

Om du vill odla effektivt så är växtlampor under årets mörka period nästan en förutsättning. Då kan du skörda sallad, grönsaker och örter året om och på så vis bli självförsörjande på grönsaker. Jordodling tar lite längre tid än hydroponisk odling.

Lycka till med din odling.

mvh Hanna