Silverpäron på terrass?

Charlotte

Hej

Hade bestämt mig för att plantera silverpäronträd i en altan, alltså bryta upp några stenar och plantera där. Så kom följande frågor:

Träden skulle helst inte bli större än 1.60, finns så små? Är det ok att sätta dem i sandjord (som givetvis blandas upp med annan jord)? Hur stort är rotsystemet? Är det ett utbrett system kan ju rötterna lyfta plattorna runt om.

Har du något annat förslag på litet träd?

Det är en stor, stor terrass, mycket sol och helt stenlagd, så jag vill göra den mer ombonad. Brukar ha massor av krukor, men det är så mycket jobb.

Ser fram emot att höra av dig.

Stort tack på förhand!

Mvh Charlotte

Odla Svarar: 

Hej

Det finns silverpäron med låg stam och till och med i buskform, så fråga din plantskola om de kan skaffa lågstammiga exemplar av silverpäron med stamhöjd på 1 meter. Då kan ni förstås inte gå/sitta under dem. Man kan också hålla sitt silverpäronträd litet med hjälp av beskärning, men till dess stil hör att det växer lite "slängigt" och sirligt ojämnt, likt olivträd. Silverpäron kallas för "Nordens oliv", som du kanske redan visste.

Sandjord fungerar till silverpäron men då måste man se till att det finns rejält med humus inblandad, det vill säga kompostjord, lövjord, lite torv etcetera.

Silverpäronträdets rötter är ungefär lika breda som kronan är bred (om den inte är klippt förstås) och befinner sig i "mellangärdet", det vill säga inte helt ytliga men inte så djupa heller. När trädet blir mycket gammalt kan det få något ytliga rötter som kan lyfta plattor men det bör ju ändå inte ligga plattor direkt på rotregionen. Ersätt dem med exempelvis vackra runda stenar just där. Det ger även mer liv åt plattsättningen.

Vilken zon bör du i? Trädförslaget beror ju lite på det. Förutom silverpäron kan du kika på följande trädsorter, om de passar zonmässigt. De finns med stamhöjder från knappa 0,5 meter till 1,5 meter:

  • Alpvide, Salix helvetica, 1-1,5 meter hög, zon 5
  • Bärapel, t.ex. Malus 'Adirondack', 1,5 meter, zon 5
  • Pärlrönn, Sorbus koehneana, 1,5 meter - 2 meter, zon 5
  • Krypoxbär på stam, Cotoneaster 'Coral Beauty' eller dylikt, dryga meterhög beroende på stamhöjden, vintergrön, zon 4
  • Ormhassel på stam, Corylus avellana 'Contorta', roliga vridna grenar, zon 4
  • Magnolia 'Susan', ofta flerstammigt buskträd, cirka 2 meter, zon 3
  • Dvärgsyren på stam, Syringa meyeri 'Palibin', 1,2 meter - 2 meter zon 6

Med vänlig hälsning Sylvia