Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Serbisk gran

Hej!
År 1982 köpte min man och jag ett nybyggt radhus med en liten bit jord till i Staffanstorp . Vi planterade allt från början. Vi planterade det som vi tyckte var trevligt. En liten av det ena och en liten av det andra, med det växer ju, bl.a. en gran. Så småningom byggde vi en terrass runt om granen - en serbisk gran. Eftersom den är ganska smal tyckte vi att den inte skulle störa oss. Den är mysig och ger en del skugga där vi sitter.

Men för några dagar sen hade vi en gäst på besök och hon tyckte att den stod för nära huset, - att dens rötter skulle kunna gräva sig in under huset. Kan de det? Hur långt från huset bör en gran stå? Min man och jag tycker fortfarande att den är fin. Vad skall vi göra?

Med vänlig hälsning
Anna Hansen

Odla Svarar: 

Ni får kolla var rötterna är någonstans. Dels skickar granen en pålrot rakt ner i marken, dels har den ytliga rötter som ofta syns på jordytan. Det är dessa ytliga rötter ni får kolla, d v s de som går åt husets håll. Är det någon fara för att de kan komma för nära, så kan ni kapa en av rötterna utan att granen dör, om den har kvar alla de andra. Bättre det än att man behöver ta bort hela granen eller att rötterna går in i grunden.

Sylvia